top of page
Liv verloskundigen.png

Kraambed

De bevalling, die voelt als de climax van de zwangerschap, is achter de rug. Maar eigenlijk begint de ontdekkingsreis als gezin nu pas.

54e6d7_291c6748cd5445ce8ca80831de0e4304.jpg

Kraambedcontroles

De eerste 8-10 dagen is de kraamzorg bij jullie in huis om te helpen met de dagelijkse dingen. Zij zal al jullie vragen beantwoorden en jullie alles leren omtrent de verzorging van de baby. Ook doet zijn controles bij moeder en kind, die zij noteert en waar wij ook altijd naar vragen. Als verloskundigen zijn wij de eerste 6 weken na de bevalling de verantwoordelijke zorgverlener voor jou als kraamvrouw en de eerste 2 weken het aanspreekpunt betreft de baby. We komen een aantal keer thuis langs in het kraambed en zullen aanvullend telefonisch contact met jullie houden. Indien er vragen zijn of situaties waarbij je even niet weet wat je moet doen, dan zijn wij 24/7 voor jullie bereikbaar in deze periode. 

Binnen 3 dagen na de geboorte van jullie baby moet er aangifte van de geboorte worden gedaan in de gemeente waar je bent bevallen. Je krijgt als je thuis bent bevallen van ons een geboorteverklaring die je mee moet nemen en als je in het ziekenhuis bent bevallen krijg je deze van de verpleegkundige. Deze neem je mee samen met je legitimatie, trouwboekje en evt papieren van erkenning. Je kan hierna de baby ook aanmelden bij je zorgverzekering. 

coaching (7).jpg
IMG_6420 aangepast.jpg

Hielprik en gehoortest

In de eerste 3-7 dagen na de geboorte wordt bij de baby de hielprik gedaan en gehoortest uitgevoerd. Bij de hielprik wordt bloed uit het hieltje van de baby opgevangen dat wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes, bij de gehoortest wordt met een apparaatje gekeken of het oor reageert op geluid.

 

Voor de gemeenten Maassluis en Vlaardingen kun je de baby hier aanmelden. In Maasland komen wij de hielprik afnemen bij de baby en komt het CJG voor de gehoortest. Deelname aan deze onderzoeken zijn niet verplicht en van de hielprik ontvang je binnen 5 weken de uitslag. 

Borstvoeding is een natuurlijk proces, maar gaat niet altijd vanzelf. Het geven van borstvoeding vraagt tijd, oefening en aandacht van zowel moeder als kind. Gelukkig is de kraamzorg er de eerste dagen overdag om je hierbij te helpen en tips te geven voor de nachten als zij niet aanwezig is. Moedermelk is precies aangepast op de behoefte van jullie baby en bevat naast de juiste voedingsstoffen ook belangrijke antistoffen die bijdragen aan een gezond afweersysteem. Indien er problemen zijn met de borstvoeding kan ook een lactatiekundige jullie extra bijstaan. Wij adviseren een goede voorbereiding door middel van een borstvoedingscursus zodat je wat handvatten hebt voordat je begint. Hieronder noemen wij ook meerdere websites waar je terecht kan. Borstvoeding is voldoende als volledige voeding het eerste half jaar van de baby.

Kijk voor meer informatie over borstvoeding op Borstvoeding.com en La Leche Leaque. Of lees het boek: 'borstvoeding' van Stefan Kleintjes

IMG_1086.JPG
Image by Nathan Dumlao

Flesvoeding

Ook flesvoeding bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om groot te groeien. Echter ontbreken hierin de antistoffen die je baby beschermen tegen infecties en ziekten. Flesvoeding is een fijn moment samen waarbij het goed is om ook echt aandacht te hebben voor lichamelijk contact tijdens het geven van de fles, dit is goed voor zowel moeder als baby. Alle merken flesvoeding in Nederland voldoen aan strenge kwaliteitseisen, dus het maakt niet uit welk merk je kiest. Na het opbouwen van de voeding de eerste weken kan je bij het consultatiebureau terecht voor verdere informatie over de hoeveelheid voeding die je baby nodig heeft.

Een interessant boek over voeding is 'eten voor kleintjes' van Stefan Kleintjes

Na een intensieve periode van zwangerschap en bevalling heb je lichamelijk en mentaal tijd nodig om te herstellen. Een nacontrole kan dan ook een belangrijk onderdeel zijn van je verwerkingsproces en een afsluiting van een bijzondere periode. Je bent bij ons 6 weken na je bevalling van harte welkom voor nacontrole, meestal bij degene die je bevalling heeft begeleid. Het is dan vaak fijn om na te praten over hoe het hele proces is verlopen en soms doen we nog een aantal controles bij je. We vinden het hartstikke leuk als je de baby mee neemt al is de controle zelf vooral bedoeld voor moeder. Plan je nacontrole via de assistente in of bij het laatste bezoek tijdens het kraambed. 

137-fie.JPG
bottom of page