Miskraam
Ongeveer 10-20% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam, dat is een stuk meer dan de meeste mensen denken. Als je dit mee maakt sta je hierin dus zeker niet alleen!
Verloop
Een miskraam kan worden ontdekt op het spreekuur als we zien dat het hartje van de baby niet meer klopt. De medische term hiervoor is missed abortion. Het kan ook zijn dat je al klachten hebt van bloedverlies en hiermee bij ons langskomt. Het kan zijn dat je dan de zwangerschap al bent verloren maar het kan ook gebeuren dat er een miskraam 'in gang' is en dat je dus nog niet alles verloren bent.
Hoe een miskraam verloopt is verschillend bij iedere situatie. Veelal begint het met licht bloedverlies dat binnen uren of dagen verergert naar ruim helderrood bloedverlies en eventueel stolsels. Bijna altijd gaat dit gepaard met flinke buikkrampen, dit wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder die een vruchtje af stoot. Wanneer je al bij ons bent geweest en weet dat je een miskraam hebt, dan mag je ook zeker pijnstilling innemen tegen deze krampen.
Bij een miskraam is het vruchtje niet altijd als dusdanig herkenbaar, zeker bij een hele vroege miskraam. Wanneer je een miskraam krijgt van een kindje dat wat groter is kan je hier soms wel de vormen in zien. Als je dit graag wil zien kun je het opvangen en in een bakje water leggen, het is dan vaak beter zichtbaar. Bij een spontane miskraam verwacht je dat het bloedverlies ongeveer na een week stopt, net zoals bij een menstruatie.
Wat als het niet vanzelf gaat?
Wanneer we zien dat het hartje niet meer klopt zijn er 2 opties: afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt of een miskraam opwekken. Als je kiest voor de eerste optie houden we om de zoveel dagen contact om te kijken hoe het met je gaat en of je al bloedverlies hebt.
In overleg met ons kan je altijd nog kiezen om de miskraam toch op te wekken indien het niet vanzelf op gang komt. Om een miskraam op te wekken ga je voor een consult naar de gynaecoloog, in overleg met de gynaecoloog kun je kiezen voor medicatie of een curettage. Zie folder miskraam van de KNOV voor meer informatie.
Verwerking
De lichamelijke verwerking van een miskraam is meestal binnen een paar werken achter de rug, mentaal is dit vaak een ander verhaal. Veel vrouwen hebben last van schuldgevoel, verdriet, boosheid, onmacht en een leeg gevoel, deze emoties zijn dus heel gewoon. Praat erover met je omgeving, dit helpt om te verwerken. Tevens kun je altijd bij ons terecht met deze gevoelens en zullen wij ook nog enkele weken na de miskraam contact met je houden.
Klik hier voor meer informatie over een miskraam.